Eksotisk lam til påske?

Coop Mega har laget denne oppskriften på lammelår med eksotiske krydder fra Nord-Afrika/Midtøsten. Hvis du kjenner at det er på tide å spice opp påsken litt så prøv denne oppskriften!

Tips: For ekstra mørt kjøtt kan du la det stå i opptil 7 timer.

Lammelår med varme kryddere og mynteyoghurt

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 1 lammelår med bein (circa 2,5 kg), utbeinet. Be evt slakteren om hjelp.
  • 1/2 hvitløk, gjerne fersk
  • 1 ss malt spisskummen
  • ½ ss malt koriander
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt kanel
  • ¼ ts malt nellik
  • hyssing
  • 2 løk
  • 8 gulrøtter
  • 2 sitroner, delt i to på midten.
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 dl vann
  • 8 poteter, skåret i tykke skiver
  • frisk mynte

Fyll:

  • 12 tørkede aprikoser
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g couscous

Mynteyoghurt:

  • 4 dl tyrkisk yoghurt
  • 4 ss hakket frisk mynte
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • ½ ts sukker
  • 1 klype salt

 

Slik gjør du:

  1. Bland krydderne. Skjær langs benet uten å løsne beinet fra køllen. Beinet skal altså kun løsnes fra den kjøttfulle delen der knoken naturlig kan deles. Få hjelp av slakteren hvis du ikke klarer det selv.
  2. Fyllet: Kok couscous etter instruksjonene på pakken.
  3. Lag et fyll av ristede pinjekjerner, grovhakkede tørkede aprikoser og couscous.
  4. Legg fyllet i kjøttfolden som er løsnet fra beinet. Bind opp lammelåret med hyssing slik at fyllet ikke faller ut.
  5. Gni lammelåret godt inn med krydderblandingen.
  6. Forvarm ovnen til 90 grader.
  7. Skrell løk, gulrøtter og hvitløk. Skjær løk i båter, gulrøtter i tre biter og hvitløkene lar du være i hele fedd. Legg dem i bunnen på et stekebrett eller i en ildfast form som rommer hele lammelåret.
  8. Legg lammelåret på toppen. I fatet heller du juice og vann. Dekk stekefatet til med masse folie slik at det er tett.
  9. Sett i ovnen og stek i 6 timer.
  10. Legg halve sitroner med snittflaten opp i stekebrettet. Ta av folien. Stek en halv time til.
  11. Ta ut brettet. Skru opp varmen til maksimalt og sett på grillelementet. Stek lammelåret til det får en fin og gyllen skorpe og sitronene har en fin karamelisert overflate. De får en deilig, søt smak ved varmebehandling.
  12. Ta ut lammelåret og la det hvile. Hell av kraften i en gryte. Grønnsakene og sitronen holdes varme i folie.
  13. Mynteyoghurt: Bland alle ingrediensen og smak til om du trenger mer sitronsaft.
  14. Poteter: Skjær potetene i tykke skiver. Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet. Legg poteten på en smurt bakeplate og krydre med salt, pepper og god olivenolje. Sett i ovnen på 220 grader og stek til de er gylne og mens steken hviler.
  15.  Kok inn kraften fra lammelåret noen minutter. Jevn med litt maizena  eller meljevning hvis du ønsker en tykkere konsistens på sausen.
  16. Klipp av hyssingen og skjær lammelåret i skiver. Server med sitron, grønnsaker, potetskiver, saus og myntedressing.

Bon appetit!

Andre artikler som kan interessere deg