Behov for litt hjerneføde? – Tips fra Life

Noe av det mest interessante gjennombruddet i forskningen som er gjort på hjernens signalsystem de siste 5 årene, viser at ”lecithin” kan forbedre hukommelsen. Dette er bare én av de mange viktige funksjonene dette stoffet har. Lecithin kan blant annet virke lett styrkende på nervefunksjonen, påvirke vekten, gi en lett kolesterolsenkende effekt og dessuten bidra til god leverfunksjon.

Hva er egentlig lecithin?

Lecithin består av umettede fettsyrer, kolin, fosfor, forskjellige fosforforbindelser og en type fettstoffer kalt ”fosfolipider”. Lecithin utgjør 40 % av tørrstoffet i den menneskelige hjerne, og forekommer dessuten i nervesystemet, leveren, nyrene, galleblæren, musklene, blodet og blodkarene. Omtrent en fjerdedel av fosfolipidene i lecithin er av den typen som inngår i cellemembranene.

Gode lecithinkilder i kosten er eggeplomme, soyabønner, vegetabilske oljer, grønne blader, lever og annen innmat. Ikke alle tåler soya, eller liker innmat, og du kan derfor gå glipp av denne viktige

næringskilden.

Alzheimers og stress

Når hjernecellene våre fungerer på sitt beste, er det fordi de inneholder store mengder fosfolipider – hovedkomponenten i lecithin – som bidrar til å holde celleveggene myke, og gjør at kommunikasjonen cellene i mellom fungerer best mulig. Fosfolipidet ”kolin” er en del av signalmolekylet som ofte mangler hos Alzheimerspasienter og hos personer med vedvarende høyt stress. Om du har en stresset periode, eller tilhører mennesketypen som lett blir stresset, så vil behovet ditt for lecithin være høyere.

Vektreduksjon

Fettforbrenningen i leveren lider under lavt innhold av kolin, og kan føre til nedsatt leverfunksjon og ustabil gallefunksjon. En dårlig fungerende fettforbrenning i leveren kan føre til vektøkning, spesielt magefett som ikke er bra for helsen.

Cellulitter og vannsamlinger i kroppen er et annet symptom på nedsatt fettforbrenning i leveren. Hold leveren din i orden ved å få i deg nok lecithin.

Sørg for tilskudd

Som du sikkert har forstått så er tilstrekkelige mengder med lecithin viktig for en fysisk og psykisk god helse, fordi det er en del av så mange viktige prosesser i kroppen.

”Supernature Pure Lecithin” er en god og lettvint kilde. Pulveret kan du rett og slett bare blande inn i en smoothie, eller som fortykningsmiddel i sauser og dressinger. Pure Lecithin har en mild smak som er litt ”melkeaktig”.

Eksperimenter og prøv deg frem – vi har satt opp noen forslag du kan starte med:

Supersmoothie Mango Rango:

Nydelig supersmoothie som passer barn i alle aldre. Kan spises som dessert.

– 1 dl eplejuice (ikke fra konsentrat)/mangojuice

– 1 dl vann

– 1 ts. Supernature Rice Bran Solubles

– 1 ss. Supernature Pure Lecithin

– 1 ts. Amanprana Balance delight omega 3-6-9 olje

– 2 dl. mango

Kjøres i blender eller blandes med stavmikser til ønsket konsistens.

Supersjokolade:

– 100 gr. Supernature kakaomasse.

– 25 gr. Supernature kakaosmør.

– 25 gr. Amanprana Extra Virgin Coconut Oil.

– 3 ts. Amanprana Gula Java Fin.

– 3 ts. Supernature Helt Rå Agave.

– 2 ts. vanilje pulver.

– 3 ss. Supernature Premium Lecithin.

– 2 ss. finmalte mandler eller cashewnøtter.

Smelt kakaomassen og kakaosmøret forsiktig i vannbad. Bland alle ingrediensene med kakaoen. Visp alt godt sammen, og hell blandingen i et tynt lag i en form. Sett den deretter i kjøleskapet til den er helt stiv (eller i fryseren for å korte ventetiden).

Les mer om Lecithin på Life.no

Andre artikler som kan interessere deg